8 november 2011

Thee-torial + Give away

En zoals beloofd, de tutorial voor de theemuts! Maar dit is niet alles, je kan dit exemplaar ook winnen! Wat moet je hiervoor doen?

- Volger worden is welkom, maar niet verplicht :)
- Een reactie achterlaten op dit bericht

Aangezien mijn theemuts momenteel in bruikleen is als voorbeeld voor naailessen, zal ik de winnaar op 1 december bekend maken. Tijd genoeg dus om mee te doen!

Theemuts à la Da(s)tof!

Nodig:

 • 2x 42 cm op 28 cm in stof voor de buitenkant (best een iets dikkere katoen)
 • 2x 42 cm op 28 cm in stof voor de voering (ik gebruikte balenkatoen)
 • 4x 42 cm op 28 cm in fibrefill (('quiltvulling')
 • 1 x 10 cm op 15 cm in de stof van de buitenkant
 • Breed biaislint
 • Eventueel sierlint (ongeveer 90cm)
 • Schaar, (patroon)papier, draad, speldjes,...
 • Hopelijk geen tornmesje ;)

Start!

Eerst teken je het patroon. Teken een rechthoek van 28 op 21 cm.

Duid op de lange kant 10cm aan en op de korte zijde 5cm. Verbind deze punten met een gebogen lijn. Knip uit. (De maten kan je natuurlijk aanpassen aan de grootte van de theepot)Dan neem je het patroon over op je stof en knip je het uit. Leg de kant van 28 cm tegen de stofvouw!
Wat heb je nodig?
2x in stof
2x in voeringstof
4x in fibrefillSpeld je voeringstof, 2 lagen fibrefill en je goede stof op elkaar. Zorg dat de goede kanten van zowel voering als stof zichtbaar zijn. Stik smal rondom. (Ik zet daarvoor mijn naald volledig rechts). Doe dit ook met de rest.
Dan doorstik je beide delen (in ruitvorm bvb). Dit is het eindresultaat, dit maakt duidelijk waar ik het over heb. 


Duid het middelpunt aan, begin te stikken in een hoek en zorg dat je stiksel door het middelpunt gaat. Ook kan je deze lijn eerst aanduiden met krijt of zeep en dan mooi op de lijn stikken.

Dan stik je verder in rechte lijnen die op 6cm afstand van elkaar staan,. Ik heb zo'n hulpstokje dat ik op mijn machine kan monteren. Ik weet niet of dit bij elke machine zit, maar het is een handig ding. 
 


Als het volledig doorstikt is doe je het ook in de andere richting. Begin ook weer in een hoek en zorg dat je door het middelpunt stikt. Op deze manier krijg je een mooie ruitvorm.
Doe dit bij beide delen. Knip alle losse draadjes af.

Neem je lapje stof van 10 op 15 cm. Vouw het dubbel in de breedte en strijk het zodat je een mooie plooi krijgt. Open het weer en strijk beide kanten tot tegen deze plooi. Vouw het dan weer in twee en strik rondom op 1mm.

Leg beide uiteinden tegen elkaar zodat het een mooie lus vormt en stik een paar keer door (op ongeveer 1cm) zodat ze stevig aan elkaar zitten. Op deze manier verschuift je lus niet als je ze in je theemuts stikt.


Leg je twee halve theemutsen op elkaar met de goede kanten naar binnen. Steek er bovenaan (in het midden) je lus tussen, zorg dat deze naar de binnenkant wijst.
Je kan er eventueel ook een labeltje tussen stikken, maar zorg dan dat je het minstens op 2,5 cm van de onderkant steekt.
Speld alles vast en stik de bolle kant volledig rond op 1cm. Zorg dat je de onderkant openlaat.
Werk de randen af met een zigzagsteek.
Dan gaan we nu beginnen met de afwerking. Ik heb mijn theemuts afgewerkt met biais (Madame ZsaZsa legde dit al goed uit). Je kan eventueel een brede strook stof gebruiken als je wil dat je rand hoger komt. Je gebruikt dan dezelfde werkwijze.

In principe is je theemuts nu af. Maar je kan het nog steeds afwerken met een sierlintje als je dat wenst. Ik heb de theemuts afgewerkt met een kantje, omdat dat het geheel wat breekt. Speld je sierlint zo dat het midden op het stiksel van de biais komt te liggen. Stik vast.

Et voila! Uw theemuts is een feit!

7 opmerkingen:

 1. Oh, ik doe graag mee, een theemuts, dat mis ik toch soms.
  Leuke blog is dit trouwens, ik ben meteen volger geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kom hier voor het eerst via de blog van Hella,
  en wil heel gaag meedoen voor de theemuts. Alvast bedankt voor de goede tutorial. En nu ga ik eens rustig je blog doorsnuffelen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jippie jee, even m'n kansje wagen voor een prachtige theemuts! Ik heb een linkje op mijn blog gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk... zou er iemand heel blij mee kunnen maken, heb trouwens ook een give away lopen!
  Ik vond je blog via 3N173
  Groetjes Sofie, zal ook een link zetten op mijn lekkerbekkenblogje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik waag ook graag mijn kansje !
  en je hebt een volger bij ^.^

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hey, fijne blog heb jij hier.
  Ik ben een theemadame. Elke avond voor ik in mijn bedje kruip, zet ik mij in de zetel met een dekentje over me heen en een mega grote kop hete thee.. Met een theemuts zou je mij dus heel blij maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha, ben veel te laat om mee te doen, maar het lijkt mij ook te leuk om zelf een te maken. Dank je voor het patroon en uitleg.
  Groetjes,
  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen